Vluchteling

Alan Gratz


Korte inhoud

Vluchteling van Alan Gratz volgt drie jongeren op hun vlucht voor oorlog en geweld. Josef, een Joodse jongen uit Duitsland in de jaren 1930, reist met zijn familie naar Cuba om te ontsnappen aan het naziregime. Isabel, een Cubaanse tiener in 1994, probeert met haar familie per vlot naar de Verenigde Staten te ontsnappen aan economische crisis en politieke onderdrukking. Mahmoud, een Syrische jongen, vlucht in 2015 met zijn gezin voor de burgeroorlog en reist door Europa op zoek naar veiligheid. De verhalen van deze drie kinderen worden verweven door hun gedeelde ervaring van hoop, overleving en de zoektocht naar een beter leven.

Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?

Vluchteling speelt zich op drie verschillende tijdstippen en plaatsen af:

  1. Duitsland, jaren 1930 – Het verhaal volgt Josef, een Joodse jongen die met zijn familie probeert te ontsnappen aan het naziregime door naar Cuba te reizen.
  2. Cuba, 1994 – Isabel, een Cubaanse tiener, probeert met haar familie naar de Verenigde Staten te vluchten op een zelfgebouwd vlot, ontsnappend aan de economische crisis en politieke onderdrukking op Cuba.
  3. Syrië en Europa, 2015 – Mahmoud en zijn familie proberen te ontsnappen aan de burgeroorlog in Syrië en maken een gevaarlijke reis door Europa op zoek naar veiligheid en een nieuw leven.

Elk van deze verhaallijnen biedt een blik op de vluchtelingenervaring in verschillende historische en geografische contexten.

Hoofdthema

Het grondmotief van Vluchteling van Alan Gratz is de zoektocht naar veiligheid en overleving. Het boek volgt drie jongeren uit verschillende periodes en regio's die gedwongen worden hun huizen te verlaten door oorlog, vervolging en crisis. Hun verhalen illustreren de universele strijd voor een beter leven en de enorme veerkracht die nodig is om de vele uitdagingen en ontberingen van hun vlucht te doorstaan.

Eigen appreciatie

Ik las het boek in één ruk uit omdat de leerlingen tijdens mijn eerste stage het moesten lezen voor de lessen. Ik wilde graag met hen mee kunnen praten en zinvolle vragen kunnen stellen. Ondanks dat ik het boek met een specifieke reden las, werd ik onverwacht meegezogen in het verhaal. De keuzes van de personages waren volkomen begrijpelijk, en alles werd op een heldere manier uitgelegd. Het boek biedt veel context en achtergrondinformatie, waardoor jonge lezers op een toegankelijke manier inzicht krijgen in waarom mensen hun land moeten ontvluchten. Het raakte me emotioneel diep. Ik vond het bijzonder knap hoe de drie verhalen, die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben en zich in verschillende tijdsperioden afspelen, toch prachtig met elkaar verweven zijn.

Wat vond ik de moeite waard:

Emotionele impact: de verhalen zijn aangrijpend en ontroerend, de persoonlijke ervaringen van de drie hoofdpersonages raakten mij.

Educatieve waarde: Het boek biedt een duidelijke blik op verschillende vluchtelingencrisissen en wordt vaak geprezen als een krachtig educatief middel voor zowel jongeren als volwassenen. Ik vond het een slimme keuze van mijn stagementor om dat boek te laten lezen.

Toegankelijkheid: Ondanks de zware thema's wordt het verhaal op een begrijpelijke manier verteld, wat het toegankelijk maakt voor een breed publiek, inclusief jongere lezers.

Kortom, een krachtig en belangrijk boek dat bewustzijn creëert over vluchtelingenkwesties en empathie opwekt voor degenen die door conflict en vervolging worden getroffen.

Kort tekstfragment uit het boek

'Iván!' Zijn vader riep hem. 'Je moet me even helpen in de schuur.' Iván stond op. 'Ik moet ervandoor. We zijn bezig met het bouwen van een… hondenhok,' zei hij en hij rende weg. Isabel schudde haar hoofd. Iván dacht zeker dat hij iets stiekem kon doen. Maar ze wist precies wat hij met zijn vader in de schuur aan het bouwen was, en dat was geen hondenhok. Ze bouwden een boot om mee naar de Verenigde Staten te varen. Isabel was bang dat de familie Castillo opgepakt zou worden. Fidel Castro, de president van Cuba, stond niet toe dat mensen het land verlieten, en zeker niet als ze naar de Verenigde Staten gingen, of naar el norte, zoals de Cubanen het noemden. 'Het noorden'. Als je probeerde naar el norte te komen en je werd 13 gepakt, belandde je in de gevangenis. Isabel wist dit omdat haar vader het ook had geprobeerd en een jaar gevangenisstraf had gekregen. (p. 12-13)

© 2022 Neles literaire ontdekkingsreis.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin